Wednesday, May 13, 2009

Geram !!!!

Geram 1 : Kat CIMB and Public Bank

Kadang2 dalam I nak settle projek terbengkalai dan bermasalah nie rasanya certain private sectors lebih lah redtapes nya berbanding dengan government. Nak tanya management opinion lah, nak verify dengan legal advisers lah ... I don't have any objections but must it take one month and paling2 yang sakit hati this morning, this CIMB officer alasannya dia baru terima minit mesyuarat pagi tadi and siap buat statement lagi tentang I punya minit mesyuarat baru keluar 7 May and meeting on 15 April.

I pun sound balik ... I admitted lah minutes tuh keluar lambat tapi as meeting tu banyak sentuh legal issues and minutes can be valid document tender in court I kena verify the wordings dengan my LA supaya tak timbul issue nanti. Dalam meeting tuh UOB, MBSB and PBB were there and dalam meeting I cakap proceed dulu sampai my letter keluar.

These banks tetap proceed dulu until minutes keluar. UOB officers pun email me kalau dia perlu certain things, can't CIMB do the same. I siap bagi H/P number lagi. I even told him I dah fax terus on 7hb to his office. Dia buat apa since then... I terus kata I am going to call his HQ. And mcm2 faham pulak, CIMB HQ call aku to verify some legal matters and apalagi aku complaint lah dengan officer nie. Yang lucunya, officer CIMB HQ pun ckp ... branches nie memang banyak masalah.

Public Bank pulak lain citernya ... mentang2 KPKT intervene and take over management of HDA account, dia pandai2 letak condition2 tambahan kat my white knight developer. Wajar ke kalau pembeli yang NPL you taknak release 20% of the end financing kat HDA account and you nak the white knight developer bayar interest on behalf of purchasers? NPL tu antara bank dengan pembeli. Whatever yang perlu dibayar kepada HDA account ikut progress kena bayar betul tak? Nanti pun bank still boleh foreclose rumah tuh kalau pembeli masih NPL ... aku sikit lagi nak call Bank Negara Malaysia tadi.

You know what makes me sooooo marah ... projek nie kita berjaya avoid jadi terbengkalai, now siap pending CFO. Even PBT pun beri kerjasama baik ... gerammm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ingat masa I first join mesyuarat PEMUDAH last year, duduk belakang my TKP ... Dato' Normah, KP MAMPU tarik muka bila the private sectors mula complaint about problems, problems and government kena bantu. Projek bermasalah nie ingat government ke puncanya? Wat does the private sectors do the to help among themselves?


Geram 2: Kat diri sendiri.

Emel called me to inform that she couldn't find my memory card - huhuhu memang dah in loving memory lah memory card I tuh.

12 comments:

Abet said...

macamana memory card 8gig tu boleh hilang? musykil aku... do you havea canon camera bag?

Olpicture said...

kengkadang ada misplaced... like i thought i lost my Mp3 playa the same way i lost my cam(mujur i tak lament dalam blog... rupanyer tersengih dalam drawer coffee table... duh!

Si Yoyop Bah... said...

Oh ya, kalu ko nak jd underwater photographer, ko kena ambil course underwater photography and camera ko kena ada "casing". Tak semua model camera ada casing. Ko kena cari dulu la casing tu.

Sumuk said...

ello sista! get to know your blog from ur bro.. hehe.. sounds very busy eh.. sik lamak gik ada jadi Datuk/Tan Sri tok.

SeMiN said...

teringat masa i gaduh ngan org bank pusat bandar damansara dulu...hmmm.. sapa kata gomen teruh.... private lg dahsyat heheheh!

rambomadonna said...

Abet : canon ixus aku ya aku engkah dalam handbag I yang kaler purple tu ... (mauk juak emphasise that WOW factor kaler). masa aku ambik camera mauk ngambik memory card I notice nok memory card slot ya terbuka... eeee ... alu guguk jantung and tali usus aku ... I can't remember bukak camera atau pindahkan memory card ya ... huhuhu ...

BTW camera bag ada ... udah aku cari dalam ya juak...

actually nok aku paling222222222 sayang is that priceless picture.

rambomadonna said...

olpic: hmm I wanted to quote a lady officer masa kat MINDEF dulu ... nasib baik some "thing" are attached to our body ... jangan2 tuh pun kita boleh hilang atau misplace hehehe

rambomadonna said...

si yoyop : sue, semalam aku ngan suna sudah survey2 casing camera tu at Mines... ada jugak aku survey masa kat Langkawi ... price about RM 1K +++, so nampak gaya pinjam jer la my friend punya ...

melampau bah aku nie ... goggle pun beli, underwater diving pun setakat swimming pool di rumah aku sudah berangan underwater photography ...

rambomadonna said...

sumuk: juliana kah tok ... eee nyaman jak rupa tempoyak dalam blog kau ... kelak berlink2 kita blog2 kita tok ...

aku balit gawai tok ... datang rumah ...

rambomadonna said...

semin: betul betul betul (ala2 upin dan ipin) ... teruk betul ... dah banyak dah redtapes i eliminate to settle this project hampeh stuck dekat these two big banks ...

mohdsazali said...

Bos... kita dah buat sehabis baik... tapi still kita kena.... kan...

Dah nama pun kerajaan walau buat bagaimana pun n bukan salah kerajaan tapi akhirnya kita jugak yang kena... buat salah tak buat lagi lah salah....

Adakah public akan kesian dengan kita... jawapannya nope....complaint lagi adala...

Bos which projek... i tau tak projek ini yang mana?...

p/s i understand your feeling.... kan i kerja kat situ...bukan apa...kalu kita dapat tolong pulihkan satu projek it meant a lot to all of us kat that divison tue.. macam lulus PTK tahap 4 n dapat APC tiap2 tahun dan lain-lain yang sewaktu dengannya....

rambomadonna said...

Zali: thanks zali ... betul tuh. I setuju sekali. Rasanya u tau zali - projek megatalent kat cheras, salah satu projek yang bahagian pemantauan takleh nak solve sebab melibatkan perintah mahkamah persekutuan.

BTW, i rasa PTK harus mengambil kira hands on kita on kerja kita. rasa tak adil bila kita dinilai atas kriteria yang tidak sewajarnya ...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails