Wednesday, December 3, 2008

Aku Yang Kepenatan Part 3

Waaa... it feels like eons since I last updated my blog. Got caught up in many family activities throughout the week. Feng shui wise, this is good coz u r encouraging the good chi to enter your home from all over the world hehehe... I am truly exhausted.

20 - 23 November 2008

My parent and my god parent came over for the blessing ceremony of my new H.O.M.E. I specially flew my godparent over as they were other very,very important people in my life other than my own parent. Especially my godfather lah who has been like a father to me. Ever since I bought my apartment I memang nak my godfather to do the honour of blessing it as he is also the layreader (macam tok imam lah) for St. Patrick Chapel. Kira kalau priest lain segala makhluk halus, kasar, portergeist tak nak lari lah dari rumah tuh kecuali hantu2 yang menunggu house warming ... ini banyak "teluk" punya hantu.


Errr... sekali kala insaf pulak mengenang kekurangan diri ini. Ahaksss...


Jangan jeles ... kari kepala ikan ala peranakan nie I masak tau...


Sayangnya my godparent flew with my mum to Penang first to visit my dad. Orang Sarawak nie bukan jenis yang makan pedas2 and my dad dok bantai bagi depa makan kari kepala ikan lah, nasi kandaq la, pasumboq lah that by the time they arrived in KL I berdepan dengan major casualties... semua kena cirit birit dan muntah-muntah. Kesian sangat sampai kena ambik emergency leave that Fateful Friday. Yang lucunya ubat2 kat klinik yang mahal2 semua tak berkesan, pil Chi Kit Teck Aun yang RM 0.99 jugak berkesan. And walaupun belum pulih sepenuhnya boleh tahan jugak dia orang nie jalan2.... hahaha. Bak kat my godmother, apalah sangat jalan kat KL nie berbanding panjat gunung nak gi kebun kat Beson Re'dien (a name of a place in my kampung).

My godparent had never been to KL before. So I pun excited lah tunjuk diaorang places of interest kat KL nie (including places yang kita memang tak terfikir pun nak pergi) dan macam mana I drift la kat KL nie (as if). From 22 Nov to 23 Nov, I bawak diaorang gi Midvalley, The Curve, tgk bangunan KLCC, Muzium Negara, Istana Negara. The following day, my nephew pulak bawak diaorang jalan2 ke Batu Caves, and Putrajaya.


My nephew ni when he is not flying dia volunteer kat Zoo Negara so at first dia plan nak show off harimau (which actually dia volunteer to help to clean the kandang) kat Zoo Negara. I was against the idea after that incident at the Singapore Zoo. Mana tau tiba2 harimau tuh tgk parents aku delicious sangat macam Tony Romas rib steak ... hehehehe. Dia pun ada cakap, first day dia volunteer kat Zoo Negara the tigers were restless with his presence. In my head I rasa the tigers were thinking of him as "dinner" barangkali ...


25-26 November 2008


Tuesday and Wednesday I brought my parents shopping baju untuk anak2 buah I. My mum said sekarang baju Gina semua dah sexy2 sebab dia dah besar. So kenalah laksanakan tanggungjawab beli baju yang menutup aurat. Tapi kalau ikut hati baby girl memang kena bagi pakai baju seksi ... bagi nampak betis yang tembam tu. I geram betul when my sis hantar mms gambar dia pakai legging hitam ... Gina pun baru gemuk balik lepas Hand Foot and Mouth Disease scare last 3 weeks. I love the look on their face when I told them kita try LRT today from Bukit Jalil to SOGO hehehehe. My godfather said, selama nie tgk LRT ni kat TV jer. Skg nie bukan setakat tgk. Siap boleh naik sekali. Plus tercapai jugak hasrat both my mothers nak beli handbag baru kat SOGO.



27-30 November 2008

Thursday, I flew back with my godparent to Kuching. Nasib lah I joined them if not sure mesti kalut mana nak check in dan pintu mana nak masuk. Imagine masa kat dalam flight my godmum tutup pintu tandas tak ketat and nsb baik aku perasan bila I tgk lampu lavitory. Orang tua kan, sepanjang jalan asyik nak ke tandas saja. Nak angkat beg dan jalan cepat pun tak larat.


Sampai Kuching, after sudah semestinya kita pekena isi perut dengan hidangan yang lazat2... for my first dinner in Kuching I had butter prawns, pucuk midin goreng belacan, baby kailan stir dry with garlic and sea cucumber soup ... yummm..




After dinner we went to see Gina at my cousin's house. Hehehe... mula2 tuh my little girl jeling2 malu "pusa" kat aku. Tak sampai setengah jam, terus taknak lepas minta aku peluk cium dia. Baju I habis kena tarik masa mummy dia nak ambik. Daddy dia nak ambik pun dia taknak. Yelah, lama jugak aku tak balik Kuching so sure la dia rindu dengan Mummy KL (panggilan oleh anak2 buah I) dia nie.



Nie gambar favourite I masa nak ambik dia jalan2 on Friday. Masa aku sampai dia baru bangun, then cepat-cepat konon nak sembunyi kat penjuru katil. I pelan2 standby kamera kat tepi dia and bila I kata nak tinggalkan dia pergi jalan2, cepat saja dia angkat muka ... and SNAP... sedih masa dia menangis masa aku nak balik ahad tuh... sekarang hanya tuala kecik dia yang tertinggal dalam beg aku jadi pengubat rindu ... huhuhu



Sabtu, I jadi pelancong kat Kuching. Sebenarnya kalau I balik Kuching I tak pernah keluar gi mana-mana pun sebab time balik biasanya festive season so terpaksalah jadi orang gaji berijazah kat rumah. I pun banyak nak catch up dengan best friend I, Agnes, mengenang kembali zaman sekolah dulu. Dia pun baru beli rumah kat Matang area so sekali gi site visit lah tengok area tuh. Kira masa Agnes bawak I jalan2 tuh I rasa macam rusa masuk kampung sangat. Terpegun dengan Bandaraya Kuching yang pesat membangun (chewwwahhh....) . Kira terbukti lah cerita2 orang dulu2 yang Orang Sarawak nie duduk atas pokok adalah satu mitos sama sekali.


Nie I nak share lah, selain mi kolok dan laksa Sarawak, sebenarnya u all pun kena try Teh C Peng Special kat Kuching nie. Kat Kuching, this is pesaing utama Coffee Bean and Starbuck. Teh C Peng special nie ada 2 layer, 3 layer, 4 layer dan yang paling hebat lah 5 layer. Haaa... nie I ambik gambar 5 layer - gula cair, susu sejat, gula apong, jus pandan dan akhir sekali cincau... haa.. tgk betapa hebatnya orang Kuching buat air teh.


Haa... masa I sekolah dulu I suka makan kat satu tempat nie, depan Electra House. Nama dia Open Air Market. It has section yang halal and non-halal. Of course bagi tujuan melepas geram I gi yang tak halal lah hehehe... Kat sini selain ABC, satu lagi minuman yang kira time tuh hebat lah dikenali sebagai Air Batu Special. Ramuan dia senang jer, susu cair, susu manis, ais kisar, laici atau longan, jeli, tembikai, nenas, nata de coco and buah kabung (or buah enau).



Yang herannya, auntie gerai no. 39 yang berjual kat situ sampai sekarang muka dia sama jer. Rambut pun masih hitam lagi. Suspect betul...

I went back to KL on 30th Nov on an Air Asia flight. Honestly, that was my scariest flight experience. U see, I think due to demand and maybe sebab mengejar volume, Air Asia punya flight biasanya macam very fast. Kita boleh dengar bunyi deruman pesawat tuh moving on high speed dari dalam pesawat.

About an hour on the flight, the plane collide with a clear air turbulence sampai pesawat tuh bergegar teruk, flights attendants lintang pukang cari tempat duduk. Then kita boleh rasa pesawat tuh tiba2 menurun ... Gegaran tuh went on for about 5 minutes and tiba2 suasana tenang macam malaikat lalu. Nobody in the flight say a word. Even the babies tak menangis sehinggalah we heard the flight captain made an announcement few minutes later.

Praise the Lord ... I still can celebrate X'mas this year.

3 comments:

ming.... said...

wahhh... no wonder menyepi tanpa berita!! haha... what an adventure... reminds me i need to go kch!!missing the food, the ppl, the chicks there!! wohooo... haha... anyway, congrats on the new place!! looks nice.. haha.. ehhh kalau nak fengsui best, kena ajak ying and yang yang kuat kuat!! *hint hint* hahaha....

rambomadonna said...

thanks... "ying and yang" yang kuat2? aiyo, tak balance lah the chi ... I want harmony ... unless that "ying and yang" bring something to balance the chi *hint hint also*

SeMiN said...

Rambo: I luv midin belacan.... rindunya aku nak pi kuching... di Malaysia tempat yg paling aku suka ialah... Kg aku, Taiping dan Kuching...dan kuching + Sematan dah jadi mcm my second home hehehe...ada ramai kawan dan family angkat hahaha

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails