Thursday, November 13, 2008

My Life With Froggie


Yesterday, I sent my little Froggie for her 60,000 km service. So later that day when I picked her from the Perodua service centre, makkk aaiiii, the technicians told me so many things that need to be replaced. Some of it sounded jargon to me hehehe... too obvious I knew pittance about cars... Yelah... my knowledge limited to stering, tayar, lampu depan, lampu belakang, bateri kereta, tapi bila dia start kata ... "something" gasket, and then started to show me something that look like mcm penutup yang dah worn out ... wa surrender...

Well it is to be expected lah... my baby is oredi 3 years old. Even the tyres need to be changed. Waaa... dah lah sekarang tgh miskin tegar ... huhuhu.. Baru jer hari tu tukar bateri. Nasib baik time tu keta takleh start masa berenti kat Shell Station tapi malam 10 pm ... And there was this one Bangla purposedly came to rescue ... "adik ...apa masalah... kasi tau sama abang" On noooooooooo... Called Sam to be my knight in shining amour ... hampeh pakcik tu tido mati ... Nasib la Jeff and Wan became the heroes of the day...

Anyway, despite an F in cars ... at least I know how to refill battery water, check the tyres pressure, or sekarang tau lah sikit2 nak tukar flat tyres. Teringat I kisah one Leftenan Kolonel yang masuk angin keter dia berdasarkan prinsip ikut sesedap rasa for more than 20 years. Then kisah my good friend yang terus beli tayar baru bila tayar kete kena masuk paku ... (keter baru tuh). Then kisah Nijah yang heran kenapa stereng dia berat and blame Proton for it ( hehehe... turn out she doesn't know mcm mana nak isi angin).

Kutuk orang pulak... myself pun ada kisah lucu. Yalah the only person whom I will refer to about cars is Nijah and to me her knowledge about car nie kira advance 10% lah dari I. So she advised me that when my milleage reached 50,000km or 55,000 km kena tukar lah timing belt. Tak tukar nanti boleh rosak kete..

I kan ker orang yang ikut nasihat.... hehehe... so bila milleage dekat2 50,000 km berdebar2 dah .. If I am not mistaken, masa tuh nak bawak my mum and bro bercuti to Bukit Merah Laketown. So I dgn penuh innocent hantarlah kete for service.. With confident, I told the technician to change the timing belt. Biar dia tau girls like me also know something about car... sekali he said ... "amoi... you punya kereta takde pakai timing belt lah... myVi sumer pakai chain belt la..." .. haiya itu macam kah...

Kalau tak kerana tayar flat 2 kali last month, tak tahu pun tayar sekarang nie tubeless... and the spare tyre pun nak kena isi angin... hehehe. If not becoz of Suna pun I tak tahu mcm mana nak isi air "wiper" (as that was the only thing she knew and did religiously then). And it was from Ida I learned about alignment and balancing sebab keter dia tak pernah balance hahaha. Sorry lah Froggie, malangnya ko dapat mummy mcm I nie.

One thing we have to endure as KL drivers la... tak payahlah nak jaga keter sangat. Defensive driving means committing suicide. Redhalah dengan semua scratches, dent, or bend which is not our doings. I remember one time masa I hantar Froggie for service, on my way to the the waiting area, I saw this one green myvi that look like Froggie and feel truly sorry for the owner over a huge scratch on the left skirting. Then the funny thing was I heran how much it resembled Froggie. Then I look at the plate number... God! It was Froggie... I quickly confronted the technicians and of course he denied lah. Don't want to make a big issue out of it I back off. I leave it to the Divine Powers to punish whosoever that did that to my Froggie...

Terkenang, when I drove Froggie to office for the first time. Sanggup keluar rumah at 6.30 am sebab takut banyak keter. Yelaa that time I had not been driving for 4 years.. scary. To my suprise, somebody was also doing the same thing that time huhuhu.... guess who...

10 comments:

SeMiN said...

hmmmm.... awal th depan bleh tukar keter baru...amek yg 2 seater bleh bukak bumbung luas2... baru sesuai dan ada kelasssss! hehehe

rambomadonna said...

Nak tukar mcm mana Min. Aku nie dah masuk kategori miskin tegar. Ambik masa nak kembali "kaya raya"...

Olpicture said...

kita serupalah "lady driver", dulu-dulu satu hari yang lampau, after few months having my 1st car, i complain, kenapa kereta macam slow...and Paah (Mrs Imri Dolhadi) kata, angin tayar isi tak? i was like DUH!!!!

btw: keta i namanyer "Sparkling Diamond"

rambomadonna said...

Olpicture ! Dont tell sparkling diamond is Pink... or full with bling2 ... kelazzzzzz...

mohdsazali said...

wah bos... dah lama kan you pakai froggie tue... ingat n terkenang zaman2 kita keluar dating berdua naik frogie tue... ala waktu you takut2 nak bawa keta...

i pun kan bos, sangat menyayangi my whitey, dia lah segalanya buat masa nie.

rambomadonna said...

Nostalgia sgt time tu kan Zali. Kadang2 aku pun tak faham naper fobia bawak kete. Nak gi Central Market pun takut.Ingat time tuh suruh u jaga kete and jemput kat KL sentral masa balik penang or kuching...

Yelah time tu pulak ala2 I sorang jer ada MyVi.. semua nak try naik.. Rasa hebat lah sangat hahaha... Sekarang kita dah jadi sedara seMyVi lagi Zali...

Whitey dah jalan berapa km dah? Kalau ulang alik BU ke Putrajaya mesti dah puluhan ribu juga yer... Kalau dulu tak selalu ulang alik dari Pusat Bdr Damansara ke XXX tak sampai juga puluhan ribu tuh...

ming.... said...

oh yeah... zaman dulu dulu use to see u online jam 0600 or 0630!! dah sampai office!! hahaha....

rambomadonna said...

And ming ... apasal pulak u online 0600 or 0630 that time? U pun takut bawak keter ker... hahaha

ming.... said...

i celik mata, tgk tgk ada org online... haha

SweetSour B said...

U ol tubuh lah club MyV. Froggie & Whitey leh gathering..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails