Tuesday, November 3, 2009

My Best Friend's Wedding

Sorry lah yer for the late update. Banyak halangan dan rintangan yang perlu I tempuhi semata-mata nak update blog nie. First balik dari KK, body ache all over selepas diurut oleh Auntie Lisa masa buat rawatan resdung. Tido pulak selalu lambat (pillow talks kan) but bangun pagi awal sebab the sun rise earlier in KK ... Pukul 7 dah rasa macam pukul 8 ... ala-ala daylight saving pulak hehehe.

Anyway, my trip to KK this time was twofolds - to attend Niejah's wedding and to unwind after a stressful Taskforce Meeting after Deepavali. Furthermore, Niejah kira pembuka tirai untuk bekas gadis-gadis Litar Lumba "Karabau" Formula 1 Kem Paradise, Kota Belud yang semuanya (kecuali Helena) masih Young, Single & Searching. Percaturan dan spekulasi selama lebih 9 tahun oleh media tempatan dan antarabangsa on who's gonna be the first di kalangan gadis-gadis litar tersebut yang menamatkan zaman daranya telah terjawab pada Hari Tamu Kota Belud 2009.

Niejah's wedding was mix-match between modern Bajau/Malay tradition and military protocols. Ada acara nyanyi2 memuji "kesantekkan" pengantin perempuan, acara tutup-tutup muka dengan kipas sate, acara jelingan di sebalik tabir pelamin, acara jalan bawah pedang. Hebat-hebat ... selama nie I yang mendambakan "jalan bawah pedang" tapi akhirnya Niejah jugak yang dapat. Huhuhu.

Personally I pun sedih that my best friend dah jumpa "best friend" baru (and roommate lagi) though jauh di sudut hati I know it might take all her willpower untuk mencintai "best friend" baru sebelum ini. Bayangkan 6 bulan I elak jumpa dia so that masa-masa yang terluang dapat dimanfaatkan untuk mengenali dan mencintai bakal suami. Tambahan pulak time tu dia tgh kursus G3. Only 2 weeks sebelum wedding I culik Niejah for a day at the spa untuk memanjakan kulit supaya ia mulus dan bersinar-sinar supaya suami jadi geram hehehe.

Niejah to me bukan setakat best friend tapi macam first cousin rapat lah (nak kata makcik atau kakak adalah aku kena maki nanti). Kami sama-sama datang ke KL sebagai "perisik" in 2002. And as women dalam dunia yang didominasi oleh lelaki ditambah pulak dengan "askar-askar" nie pun tak kurang hebat dalam bermain dengan hati dan perasaan wanita, I dengan Niejah memang back to back lah cover each other dari anasir-anasir jahat. Kini tiba giliran Yahya Rizuan untuk melindungi gadis "genit" Kota Belud ini dan "mengisi malam-malamnya yang sunyi" selama ini. Auwwww ....

Sebagai "seorang first cousin yang rapat" I memang tak mengharapkan "grand wedding" mcm Datuk Siti Nurhaliza's . Cukuplah hendak dilaporkan di sini disebabkan kenduri kahwin Anijah anak bongsu Pak Miril, Tamu Kota Belud 2009 kurang mendapat sambutan kerana semua pengunjung berduyun-duyun nak tgk Niejah kawin. Julung-julung sekali nie hehehe

Sehingga mamarazi merangkap penyanyi kenduri kawin yang diimport khas dari KL terpaksa naik atas kerusi nak ambik gambar. "Bergagar" jugak kepala lutut masa nak tangkap gambar Niejah dengan lensa zoom itew ... hehehe. Kebanyakan gambar I dah upload dalam Facebook kalau nak tgk. Sebelum berangkat pulang, I sempat jugak mendedikasikan sebuah lagu untuk pengantin baru dari Kumpulan Spider- Relaku Pujuk (walaupun pada ketika itew ada seseorang tgh emosi terganggu nak ke Taman Sierra). Sebenarnya lagu itu ada maksud tersendiri antara aku, Nijah dan Wan ... betullah kata orang ... time bertunang memang banyak dugaan. Yang pastinya segalanya telah berakhir dengan "kebahagiaan" dan "kepuasan" (hehehe ... ni dah diconfirm malam tadi)

Sepanjang perjalanan pulang ke KK, I mengambil peluang merakamkan keindahan tempat-tempat menarik di Kota Belud dari kenderaan empat roda yang membawa rombongan Che Kiah ke KB. Leka mengambil gambar tiba-tiba kedengaran suara Farid berkata "alamak, ada kepala orang pulak". Sekali I tgk kamera I, I dah rakam keseluruhan "the culprit" motorist yang mungkin tidak menyedari telah mengganggu penggambaran kami hehehe. Tiap kali tgk gambar nie ... I mesti nak ketawa terkenang reaksi Farid.

8 comments:

elly said...

mmg best u pny jln citer nie.. tp bab u nak kawin yg berjln bwh pedang tu, nnt i bt utk u jln bwh pisau potong daging...hehe... and then yg paling menarik lg ialah gambar 2 makhluk yg u ambil tu... xtually i pun tergelak2 mcm nak putus urat kentut...hahaha... apapun story u ni mmg menarik.. i like.......

norzah said...

Mamarazi cum penyanyi khas dari KL pakai baju kurung pink dgn kamera pakai zoom lens panjang sekaki! Pasti u jadi 'cynosure' pada hari tu, J, disamping pengantin yang diraikan. Disamping cite yg menarik dgn humour yg menggeletek, BM u pun hebatlah. "Mendambakan" bukan istilah biasa - agak literary. Cite ada kepala dlm gambar pemandangan 'tu memang jenaka sekali...Nasib baik tak tertangkap gambar orang sedang beromen, hehe.

Si Yoyop Bah... said...

Owh...inilah yg 18SX tu..tp aku suka penggunaan kata 1)Litar Lumba "Karabau" Formula 1 Kem Paradise, Kota Belud, 2)walaupun pada ketika itew ada seseorang tgh emosi terganggu nak ke Taman Sierra, 3)Yang pastinya segalanya telah berakhir dengan "kebahagiaan" dan "kepuasan" (hehehe ... ni dah diconfirm malam tadi.

rambomadonna said...

Farid: Eh u aturkan lah jalan bawah pedang samurai dgn pemegang pedang tu semua ninja2. Aku kalau tgk gambar tu pun mesti aku nak tergelak besar sebab aku rasa kita berdua seronok betul ambik gambar dalam kereta yang bergerak, tiba2 kepala org sekali masuk gambar ... apakahhhh!

rambomadonna said...

Norzah: oooooiiii ... time tu semua mata bertumpu tgk gadis berbaju pink sibuk2 ambik gambar mcm Nigel Barker. Sekejap2 tukar lens, ikut subjek dan exposure (hehehe bukan tau sgt pun). Haaa ... jangan tak tau, masa kat sekolah I selalu dapat markah tinggi BM hahaha u belum tgk lagi i pakai metafora dalam penulisan hehehe

rambomadonna said...

Sue ela... masih bersopan lagilah berbanding dengan ayat ini ... "kalau bukan jodoh, I terima dengan hati terbuka. Tapi kalau jodoh, I terima dengan kaki terbuka"

... 18SGX betul!

Si Yoyop Bah... said...

nmpaknya berkesan btl ayat itu ye.. Suna masa called hr tu masih lg ketawa setiap kali mengingat komen itu. Mgkin juga itu komen yg membuat nijah ketawa terguling2. Ko pya kes aku tak tahu pulak. hahaha. Tp, laser btl ke komen aku ni Jaime?.

rambomadonna said...

Bukan kali pertama ko keluarkan komen2 "catchy" sebegitu bila hormon estrogen tgh mengganggu. Kalau dah kawin nanti entah lah mcm mana komen2 mu nanti ... maybe terpaksa diprivate kan blog nie daripada pembaca2 bawah 18 tahun hehehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails