Sunday, September 13, 2009

Crash! Boom! Bang!

Belum habis lagi frust aku dengan kenyataan PM bahawa Kumpulan Pengurusan dan Pengurusan tak dapat bonus tahun nie, tiba2 jer bulan nie banyak pula perbelanjaan mengurus peribadi yang di luar jangkaan.

First, time kat Kuching my Ix (nama timangan my Canon Ixus 850) LCD display tak berfungsi. Lens capture images tapi display dia macam blurry, in greens and blues. Huhu... so nak ke mana-mana terpaksa lah angkut EOS 500D yang besar gedabak itew. Nasib masa gi ke Serikin, dia takde buat hal. So sempatlah tangkap gambar2 menarik on Ix.

Anyway, Ix pun dah banyak berjasa kat aku. Aku rasa adalah more than 10,000 pics dah aku ambik. And semua gambar dia memang tak mengecewakan. After more than 2 years and beribu2 gambar baru nie lah dia buat hal. And tak heran if that model was voted Best Compact Digital Camera for year 2006 by Cnet Asia. I rasa ramai member2 yang pernah guna Ix understand what I mean.

Semalam, I came face to face with my worst nightmare ... "C" - my beloved Compaq Presario laptop tak boleh nak restart. So i tried to do some system repair since masa beli dulu I have no choice to but get original Windows Vista ... time tu baru launching and belum ramai yang dapat decode untuk buat "pirate". I kind of anticipate that sebab of all things I kedekut nak invest in a good antivirus. Rather download yang freeware version!

So freeware antivirus nie pun kalau protect pun setakat 20% jer lah ... then pastu nak jimat after one expire search antivirus baru lain yang free. Gosh! So I try lah nak nak repair dengan pengetahuan yang berkarat. Takleh jugak ... it keep on restart, shut down and restart again huhuhuh...

Anyway, si Ix and "C" macam janji pulak nak kena virus HINI sama-sama. Dulu I bought both of them almost the same time jugak. Maybe tak puas hati kot I splurge on Froggie (my car) kot ... new tyres, new fog lights, renew road tax and insurance. Nak buat mcm mana ... Froggie was a birthday present to myself in 2005.

Ingat masa Mr Liew, my car dealer made that call few years back. Time tu kan ker Myvi baru launching ... I yang tak pernah tgk mcm mana rupa kete tu tawakal jer lah letak deposit ... Even though according to Liew my name is the first 600 all of Malaysia (I booked in April, launching in end May) yang booking I could only get my car 6 months later.

Then on my birthday Liew called "Supriseeeeeeeeeeee .... your car dah sampai". Liew told me that his birthday was 2 days earlier and dia pun nak buat his MyVi delivery on his birthday week hehehe ... seronok sangat time tu. Rasa kekok sangat masa first time bawak balik ke rumah dengan bantuan Uncle Sam. And Ida my ex-housemate christened the car with the name Froggie.

Hmmmm .... nak buat macam mana kan. Mereka je lah harta yang I ada. Nak beli baru tak mampu... huhuhu. I tak kaya raya macam Yoyop, Norzah, Semin, Meli, Kak Maria, Olpic, Kazen Abet, Emel, Jett, White and bloggers lain. Nak update blog nie pun kena pegi Cyber Cafe huhuhu...

"C" still in the operation theater. Maybe another hour siap lah ... I pun nak check my Facebook.

Ciao.

22 comments:

suna said...

Invest on Kapersky..tidaklah telampau mahal juga tu..

white said...

kaya kah aku..hehehe..kaya budi bahasa jak..

SeMiN said...

Rambo, tak kaya tak pa... asal bahagia ehehhehehe

rambomadonna said...

I tadi install bit defender atas recommendation kedai komputer. since for rm 55, I get not only antivirus tapi sekali internet security. kalau kapersky,for rm 75 aku cuma dapat antivirus jak.

rambomadonna said...

white: I kaya dengan senyuman ...

rambomadonna said...

semin: kita hanya akan bahagia kalau tak kaya dengan hutang huhuhu

Si Yoyop Bah... said...

Huhu...Muchas Gracias Jaime. I mendahului carta kekayaan. Mudah2n doa org yg beriman dikabulkan tuhan. Amin. Kalau ko mengup-date blog kat cc, aku update guna laptop yg bertulis, HAK MILIK KERAJAAN MSIA. Haha. Jd kesimpulannya, kita serupa.

rambomadonna said...

Yoyop: Kalau dah kaya jangan buat2 tak ingat atau tak kenal plak.

Si Yoyop Bah... said...

Haha. Do I know U?.

Olpicture said...

Hello... kenapa nama i disenaraikan sebaris dengan yang kaya raya tu... laaa... takkan tak tau i pun pengguna CC tegar jugak... kalau tak, i lepak at my Sis's place kat Kelana Jaya layan FB...

Abet said...

aia, kazen... i kaya planta je yang ada.. kaya harta takdo lah pulak..

rambomadonna said...

olpic & Kazen; Raya nanti je lah kita kaya "RAYA".

Olpicture said...

i pulak Kaya budi pekerti... Ahaks!

rambomadonna said...

wah hebat member2 i nie, sorang kaya budi bahasa, sorang kaya budi pekerti, sorang kaya planta, sorang kaya senyuman ... buat semua kaya hutang hehehe

norzah said...

J. Bagi aku kalau cukup makan minum, keperluan hidup, sempurna tubuh anggota, tidak meminta-minta pada orang, sudah kayalah 'tu. Kaya wang dan harta aku tak pernah tau maknanya. I pernah pergi sekolah 30km pergi balik naik basikal, naik basikal ke Singapura, masuk universiti dengan rm10 dalam poket. Kalau tak ditakdirkan kaya harta kaya budi bahasa dah le. In my book u r rich.

zibalbo said...

ok, nice post.
salam kenal, saya kebetulan lagi blogwalking, gak taunya nyasar disini..

ditunggu kunjungan baliknya di Indonesia.. salam

rambomadonna said...

Norzah:I joined a talk back in March and the speaker said, if you have rm 2 in your pocket u among 2.5 million richest people in the world. So, we are rich people norzah!

rambomadonna said...

zibalbo: Terima kasih ya kerana sudi mengunjungi blog saya. Kebetulannya saya mungkin ke Jakarta Januari tahun depan.

Si Yoyop Bah... said...

Jaime, Zi balbo tu org Jogja. Mgkin dia taip 'Rasain lu', terus jumpa blog aku, then buka blog ko. Ko tau, aku chat dgn dia td, buat appointment ke Jogja. Haha. Ko nak pg Jakarta Januari thn dpn?. Mcm teruk keadaan kat sana skrg tu. Anti betul dorg dgn rakyat msia.

ida said...

nama aku takdak msk senarai org2 kaya ker?!! hakhakahak

zibalbo said...

# rambo & Si yoyop;
sorry saya mampir lagi….
He..he ..saya nggak ketik (taip) ‘rasain lu” seperti yang Anda duga :) tp saya ketik “bahasa jakarta di msia”.

Ok, terimakasih..

rambomadonna said...

Yoyop: Nah ... Rasain lu hahaha

Zibalbo: Singgah-singgahlah blog nie selalu. Jangan marah ya... kadang2 suka jugak guna bahasa Indonesia .. tapi tak ingat pulak ada guna bahasa jakarta...

rasanya mungkin zibalbo sampai ke blog norzah kot then link ke blog ini.

Ida: Ko jarang visit this site... ok lah ... sorang lagi org kaya ... cik ida hehehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails