Wednesday, August 12, 2009

A WEEK IN PARADISE ...

Life has been so hectic, stressful and somewhat frustating that after a session of consolation with Kak Meli I realised that I badly need some spiritual switch-up. Coincidently, my feng shui reading for the month of August has also indicated that this month is a good month for a personal and spiritual development.

Thus for the last few nights I have been reading a devotional book written by Joel Osteen. After reading a few devotional stories from the book which then followed by a prayer session, I felt somewhat light-headed and my spiritual self slowly re-energised. So for those who are on Facebook, you might noticed that I have been quite active lately either updating my status, finding out what friends are doing or commenting on some old memorable pictures plus chatting and finding out from friends who are furthering their studies abroad or locally - just to motivate myself to do the same.


Admittedly, it is not right to chat on Facebook during office hours. However, unlike other public chatroom, in Facebook, you chat among your friends and social circles. And trust me, in current situation, especially now with Meli not there to lecture or update me, I badly need my friends' supports, opinions, jokes and latest news update so that I would be able to rise above obstacles. Sometimes it can be pretty lonely as we climbed higher on the career step ladder. If my KSU know how to use the Facebook, I am sure he will create an account.

There is also another reason why I love to check my Facebook at every opportunity. It is because of this picture taken during our conventional warfare training in Paradise Camp, Kota Belud between 1998-1999. Everytime I saw this picture, there will definitely be new memory to laugh about.

To Suna, Syariah and Suhaila, aku rasa time kita ambik gambar nie ada mau 5 hari bah kan kita ndak ada mandi. But that time, sebab kita semua pun letih menggali kubu sehari semalam none even bother the smell, the dirt, the lumpur and as seen in this picture ada siap peluk2 lagi.

And kebetulan time tu, it was like sekejap hujan and sekejap panas kat Kota Belud. Oh Tuhan, imagine, that night, sleeping guna poncho under a very heavy rain and the rocky soil served as our bed. It was a miracle that I managed to get a few winks.

I still remember time kita kena gali kubu untuk pertahanan. Kan time tuh group RAMD pun buat eksesais yang sama. Tapi dia orang dah siap pilih kawasan bawah bukit di mana tanahnya lembut whereas kita kat atas bukit yang tanahnya berbatu-batu. It only took them 2 hours to siap their kubu and it took us 24 hours to siap ours hehehe. Paling aku sakit hati, aku dengan Kho Ban Huong kena kubu mortar yang paling besar itu. Kho asyik tetido masa gali kubu. It was like at certain time me and Kho were so in full blast in completing our kubu and then suddenly si Kho tiba2 static. Ya tuhan, tetido rupanya ... last2 azizani yang tolong aku siapkan kubu.

Yee Phin and Krishnan yang kena buat kubu untuk machine gun which is a few feet below ours pun make me laugh like hell. Bersungguh bah si Yee Phin gali but setiap kali cangkul dicabut mesti keluar batu sebesar bola bowling hahahaha. Michelle, small she may look, tapi dia punya energy is 10 times of Kho. Habis dia gali kubu, dia tido bawah poncho, sekali pandang macam beg mayat. Adakah si Heng mau masuk dia dalam lubang kubu(r) hehehe

Then I think there was a night that kita jadi sentri and tiba-tiba somebody saw ada pokok bergegar dan bergoyang-goyang. Rupa-rupanya it was Razman who was also on duty for other company yang menggigil kesejukan.

Jangan lupa Cikgu Suhaila, kisah kita dengan Minah Kelate sorang tu. Aku kan duty medic so dia kan reported as casualty hehehe. Tapi they way aku tgk dia aku rasa sakit dia nie bukan sebab demam atau asthma tapi menahan sakit nak buang air besar selama I think more than 2 days? Ye lah macam kita dua, asal ada air untuk cebok, masuk jak dalam hutan dan fuhhhh lega. Aku memang tak boleh lupa kenangan kita meneman dia buang sisa pepejal nun jauh ke dalam hutan, jauh daripada pandangan kasar skot-skot kita. Walaupun dia masuk jauh ke dalam hutan to do her business masih kedengaran jelas bah bunyi-bunyi dia buang angin secara bertubi-tubi sampai ko bilang ... "wah, lama bah dia sudah menahan tuh Jaime"

Aduh... tak tahan aku ketawa sambil-sambil aku mengarang nie. Pardon the change in the different usage of slang. Sometimes, there are stories that are best told in Sabah dialect.

Disebabkan 5 hari tak mandi and disebabkan cuaca sekejap panas dan sekejap hujan, maka bermulalah episod menggaru-garu di kalangan kita. Aku rasa tak kira apa kita buat, mesti tangan kita akan menggaru. Tido menggaru, berbincang menggaru, buat serangan pun sempat menggaru, marching pengunduran menggaru, time baris menggaru hahahaha ... tapi aksi menggaru paling hebat dipegang oleh si Suna sampai Abe Hasse kata, itu tandanya yang datang menggigit nyamuk jantan hahaha

Banyak lagi cerita di sebalik gambar tu ... tak larat sudah I ketawa nie and jam sudah pun menunjukkan pukul 1.15 pagi. Ok mie signing out.


16 comments:

Si Yoyop Bah... said...

Ndak larat komen....Hahahahahhahahahaahhahahahha. Sampai keluar air mata dpn lap top ni. Terpaksa tahan ketawa sbb students kat dpn ni. Tgh ada kelas.

Olpicture said...

kenangkanlah memori bahagia... kau dan aku seiring berpimpin tangan...

Sumuk said...

haha! that's very funny.. mula2 depress baca, ujung2 makin kelakar.. what a memory..

rambomadonna said...

Sue: Aku tau part mana yang buat ko ketawa sambil keluar air mata. Nostalgic sekali time tu. Teringat masa aku mcm nak pengsan tahan ketawa takut Mek Kelate kecik hati.

Olpic: waaa... dalam blog kak Maria pun menyanyi nyanyi ... u must be in love.

Sumuk: My style of writing ... lambat sekali mauk pergi ke climax of the story hahaha

Si Yoyop Bah... said...

Aku tak baca pun bahagian atas sebaik scroll nampak gmbr "Incredible Hulk". Musykil sebaik bc tajuk. Bukan main2 tu-A week in Paradise. Wow!!. Ko cerita so detail and I was into the story. Aku tak tau pula kisah korg berdua dgn si Koh Ban Hong. Mmg siksa time tu. Wp berdua je dgn pasangan yg berlainn jantina,dlm gelap, tp tak terlintas pun buat benda lain. Aku ketawa sakan bc pokok bergoyang sbb Razman.

rambomadonna said...

Sue keadaan kita tak mandi 5 hari ditambah pulak dengan kurang tido dan kena buat aktiviti berat, segala2 aktiviti maksiat tak terlintas pun di fikiran. Teringat aku dengan cikgu asni ... boleh dia kata "kalau semua pun bogel depan aku ndak bangkit nafsu aku" ... ewwww

suna said...

hahaha! aku suda lupa pasal nyamuk jantan tuh...mana ku tau jarum nyamuk tuh panjang? hehe.
those were the days...
NEway, dengar pengalaman ROTU lain, aku rasa kita memang bertuah.
Don't underestimate, pernah juga ku dengar cerita 'nafsu nafsi' waktu menggali ni..duh!

norzah said...

lari ke dalam hutan buang sisa pepejal....yak, yak, yak.
U memang ist class story teller, J.

Si Yoyop Bah... said...

Suna, apa yg nafsu Nafsi ni?. Cerita la..dan napa dgn ROTU yg lain?.

Jaime: Think this is yr best entry. Tak penah aku komen entri ko sampai 3 kali kan?.

rambomadonna said...

You all, aku tak cerita pun lagi macam mana lepas khemah tahunan kita tue kan ke aku salah seorang Exco jaga Persembahan untuk Majlis Penutupan. Masa meeting dengan kadet2 junior ... semua yang senior2 asyik menggaru mcm "orang utan".

rambomadonna said...

BTW ni messsage specially untuk NOrzah dan Si Yoyop Bah ...


"I KNOW" hehehe

Si Yoyop Bah... said...

Jaime, frankly speaking, kalau yg melibatkan entry psl ko pya keje, mmg aku tak paham lbh2 lg kalu ko gunakan singkatan. Tp yg ni, over dan over again aku baca, masih boleh ketawa.

rambomadonna said...

Biasalah suhaila... most of the time penulisan itu akan menarik kalau we can relate to it. Mcm kalo ko crita paragliding ... susah juga utk aku faham gelodak perasaan di jiwamu bila berada di awan biru. Tapi bila ko jatuh dalam sungai ... sungguh aku seronok melihatnya hahaha

suna said...

sue:
bah, buat maksiatlah. My sis punya camp almost ada surprise bah... and we thought that kapten tuut and tuut punya chenta cukup scandalous...theirs lagi truk.hehe..

norzah said...

aku setuju dgn kawan u Yopyop this is your best entry or one of the best. Being lonely as u climb the career ladder is very true. As a KSU before, I can tell you it's darn lonely at the top and u've captured that truth. But it's your cerita in the rain that grabbed me and the tak mandi business. If there's no monkeying around in a situation like that, you must all be angels. I can never believe what the supervisor said about u girls.

rambomadonna said...

Suna: Mak aiiiii ... serious? Memang banyak melibatkan aktiviti crawling malam2 buta nie. Si carlos and helena yang sudah "halal" pun takda lah sampai perlu kena crawling time kita khemah tahunan dulu. Having said that, kita juga yang belum ada sapa2 "crawling" cari kita huhuhu

Norzah: Thank u thank U. Sometimes i always caught some top gunners in KPKT makan sorang2. Nak temankan pulak i segan. Except if they ajak.In my case, when I naik M48, there were not many posts in KPKT yet.So most of my batchmates were transfered to other Ministries.Tat's why everytime I got the chance, I must check FB to get latest updates on our service.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails