Thursday, August 20, 2009

BEWARE: The Celcom Scam

This is a very important message to all CELCOM users!!!!

We often heard or came accross of scams involving telco users receiving calls informing them winning a contest and asked them to go to the nearest Maybank ATM or give details on Maybank2U account.

Never in my wildest imagination that I am in the statistics ... tapi di kalangan yang tak tertipu!


Well guess what ... I just received that call minutes ago. And kebetulan dalam banyak-banyak hari ... this is also a day I am in my "CSI mode" investigating a developer tipu cop our department and luckily ... cuma I dengan beberapa orang saja yang tau bila kita tukar cop Bahagian. Opps melencong pulak ...

Firstly, I heran ... the caller ID displayed "Withheld" and dia bagi salam. Katanya he is Haji somebody lah from Menara Celcom. Then I asked "ya, ni berkenaan apa nie?" So he explained that his company just received information from Menara Celcom that my simcard just won third prize in Ulang Tahun Celcom bernilai RM 5000.00.

Wow ... kachinggg ... kachinggg ....

Then mcm orang bodo, perhaps terkejut atau seronok GILA dapat panggilan menang peraduan (yelaa ... i tak pernah menang contest) I asked him again ... "I menang apa?"

Dia pun explain lah sekali lagi mcm panjang lebar macam public speaking PTK3 ... tapi I dah mula rasa tak sedap hati. Sebab utama ialah ... gaya bahasa (his slang )... cara dia cakap langsung tell me he is not Malaysian (even if a Chinese say "potong" I dah tau sama ada China mali atau Ipoh Mali) ... it's a cross antara Indonesian, Bangla, Indian and Malay. His main telo like Indonesian but his roll his tongue like Indian on certain pronunciation ... And certain words if we listened closely sounded a bit like Sabahan .... Pilak kah?

And I tested him "OK since u dari Celcom ... cuba bagi tahu saya nombor ni didaftarkan atas nama siapa?"

Boleh ... dia macam angin sikit, " Cik, saya ni cuma dapat nombor telefon cik dari Menara Celcom, mereka suruh kami call cik untuk bagi tau itu duit tinggal tunggu nak ambil saja".

Hmm ..."Boleh saya tahu bagaimana saya boleh verify maklumat ini? I nak pengesahan dulu yang saya dapat no. 3 peraduan nie"

"Cik, cik jangan susah hati. Ini betul punya. Tinggal Cik nak ambik duit sahaja. Cik ada tak akaun Maybank?"

"Takde"

"Cik pakai akaun apa"

"BSN" (huhuhu ... I pernah dicemuh oleh rakan2 sePTD kerana masih pakai akaun sekolah menengah)

"Cik ada tak kawan-kawan yang pakai akaun Maybank. Apa mereka perlu buat hanya pergi ke ATM Maybank saja dan nanti duit akan dimasukkan di situ"

Hmmm .... then I remembered reading a forwarded email from a friend about receiving a scam call via Internet or sattelite and the caller will ask the ATM owner to go to the nearest ATM and they will copy the information via your phone or sattelite or something ... can't remember.

I told him, "Can you give me your name and phone number. Saya akan hubungi you balik sebaik sahaja I verify nie dengan CELCOM. Kalau boleh, you bagi I surat pengesahan I menang peraduan nie"

Boleh ... terus angin member.

"Macam ni lah Cik. Saya cuma disuruh untuk bagi duit kat Cik saja. Tak payah bagi nombor akaun atau PIN number. You cuma pergi ke mesin ATM saja. Duit RM 5000.00 dah standby masuk akaun cik".

"No, saya nak juga verify dengan Celcom. U call me back in 20 minutes. I nak call Celcom dulu. Apa nama u tadi?"

Hmm ... he gave me his name as Haji Rosdi dari Call Centre Celcom at Level 2 Jalan Raja Muda. I think dia nie pun still want to try his luck.

Shortly after he hung up, I called CELCOM HQ to verify the information and was informed that the scam was QUIET for a while and now apparently it has resurface. Huhuhu ... nasiblah mata I rabun so tak nampak sangat simbol RM or $$$.

Later I told Mr Energy Saving about the incident and you know what his advice to me?

"Cik Jaime, baik Cik Jaime claim hadiah Magnum 4D cik Jaime yang RM 5.00 tu"

Hehehe ... oppsss ...


14 comments:

SeMiN said...

wah funny u mehhhhh!...i think next time u better tell him, u dont want the money, but u want him to marry u, so as he can giv u more hadiah mehhh mahal! hehehe!

rambomadonna said...

Semin: Ini lah yang dipanggil "dasar lelaki penipu" dalam erti kata sebenar. Kawin dengan dia bukan setakat duit dalam bank dia sapu ... siap harta benda aku mungkin tergadai.

SeMiN said...

rambo: elok jugak klu lain kali org tanya 'cik pakai akaun apa?', u bleh jawab, 'i simpan bawah bantal jer en! almaklumlah lah... i tak caya bank2 zaman ekonomi meleset nih....' atau 'alahhhh, i segan nak bg tau u la en., i cuma ada swiss bank punya akaun jer... klu takat hadiah seciput u nak offer tu, nak beli toilet tissue i pun tak cukup uncle! u simpan jer lah hadih tu utk u' hehehe! amacam ... boleh pakai tak jwpn2 nih :))

rambomadonna said...

pasal idea simpan bawah bantal boleh dipertimbangkan.

pasal swiss bank account tu mungkin terpaksa diubahsuai sebab masa aku sebut "verify" dia mcm tak faham apa perkataan tu. tak pasal2 kalau aku sbut swiss bank nanti dia pulak jawab

"cik, cik tak payah tekan suis bank"

makin lamalah aku kena gayut dalam tepon dengan dia.

Jett said...

sik pernah aku layan telepon org frm DIGI (i'm using digi). but aku nang SELALU tauk, aku sikkan percaya benda2 kedak tok. ari ya, ada call mintak no akaun (can't remember frm where), tapi time ya aku busy. i was in kl dgn kitakorg time ya. aku pdh sik berminat jak n terus hang up. n he did try call few times, just aku sik angkat. tapi kekdg esp time boring, aku layan juak bila sidak insurans or jual apa entah call. ada juak org aku kaco n sudi melayan loyar burok aku. hehehhehehe

rambomadonna said...

jangan2 sidak saja telefon mauk berik ngabis kredit ... (rujuk iklan digi prepaid di radio on super soldier)

Abet said...
This comment has been removed by the author.
Abet said...

got people so like that one arr.. i'm a person yang mudah sangat percaya dengan benda ni.. if that guy call me, memang dia dapat punye...i trust people easily u know because i believe there are moral values in everyone of us... Once my friend call me and he used different voice konon nak jual insurance, so aku layan dengan seronokss sekali.. then OMG, i found out that he's my friend and just playing around...

rambomadonna said...

Oh Kazen ku ... harus lah I call u sama ada untuk jual insurans atau mintak no akaun u and pin number sekali.

ida said...

hehehe the ending... i loike, apakah???

norzah said...

Isy..ada juga orang nak kantoi u, ya? Macam-macam penipuan sekarang and u r bank account is the last thing that u should tell anyone. Sdr i diberitau menang kereta tapi kena bayar registration and other fees sebelum boleh ambil. Kalau orang macam tu jadi suami. u sendiri akan digadaikan. Carilah yg jujur biarpun miskin kerana wang boleh dicari bersama.

rambomadonna said...

NOrzah, nasib baik I go to school and not IT-blind ... so a bit educated lah about matters lke this. Terus I warned my friends on the Web.

Hairul said...

thanks, just got that winning call too hahaha...aku suruh dia kol 2 3 kali haha...aku ckp cimb staff advise me not to proceed, tp dia still insisting ceh...boleh2 tanya berapa balance dlm akaun..lagi la..hahahaha

Shaz said...

I baru jer dapat call... mengong tul diorang tu kan...ingat kita nie aper..siap tak kasi hang out phone.. terus gi machine atm n ikut arahan diorang... tak masuk akal tul

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails