Sunday, March 8, 2009

The New Mie????


Maaf lah yer .. lama dan lambat mengupdate blog kesayangan I nie. Untuk makluman, I gi Kursus Pembangunan Kepimpinan Untuk PTD M48 lantikan 1/2003 anjuran JPA dan Biro Tatanegara kat Kem Bina Negara Ulu Sepri dari 2 Mac - 6 Mac 2009. Sepatutnya lebih kurang 120 budak batch kita yang kena datang tapi yang melapor diri 81 orang.

BTW gambar kat atas tuh merupakan satu-satunya gambar yang dibenarkan kat kem tersebut. I think ramai yang tahu kan sekarang takleh bawa kamera atau telefon bimbit di sekitar kawasan kem selepas video kem tersebar melalui YouTube. Jadi akak pun takleh nak ambik gambar aktiviti2 sepanjang kursus.

Anyway, to me kursus nie macam reunion budak2 batch 1/2003. And sungguhpun kita satu batch tapi kita tak kenal semua and melalui aktiviti2 yang diadakan barulah I kenal mana satu ADO Tapah atau Pablo yang sering disebut2 oleh Ida. Itupun masih ramai yang macam first time jumpa plak hehehe. Seronoknya jugak dapat jumpa fellow bloggers mcm Olpicture, Zizie, and Hazel.

Then melalui kursus pun kita boleh nampak ramai yang dah berubah rupa dan fizikal, ramai bawak kete baru (dulu ramai Wira dan Kancil, sekarang ramai bawak Honda dan Toyota), ramai yang dah bertukar Kementerian/Jabatan/agensi,dan "ada" jugak yang tiada perubahan sama ada dari segi status perkahwinan, kereta dan Kementerian.

Among the women, dulu time awal kursus2 anjuran JPA bila malam jer call husband, boyfriend. Sekarang cakap dengan husband 30 second jer tapi cakap dengan anak setengah jam. Hehehe, dulu ingat lagi masa baru habis DPA kan ramai yang berkawin, topik utama among the girls jumlah hantaran, konsep perkahwinan, camana nak dapat anak cepat. Sekarang semua bertukar2 pandangan tentang kaedah merancang keluarga (pil perancang, implant dan IUD), isu maid, isu husband yang liat tolong isteri, dan pendidikan awal anak2. I yang belum kawin nie kena lah jadi "pencatat minit".

Kursus BTN kali nie taklah macam time DPA. They treat us with more respect and tak stressful sangat walaupun everyday our activity started at 5.30 am and ended 11.30 pm. Actually I rasa seronok sebab banyak belajar sejarah kenegaraan, my favourite subject masa kat sekolah dan uni. Mula2 tuh tak suka jugak dengan my fasilitator sebab masa ceramah tak nampak lah apa essence kuliah dia but when he handled our Latihan Dalam Kumpulan (LDK) lebih menjurus analisis sejarah, I suka pulak.

Tanpa I sedari, I tercerita banyak benda yang I learned from pembacaan dan tugasan time I kat RISIK. In fact whenever he asked us who, when, what and how an incident occured especially between 1943-1969 I participated actively. So masa break he asked me how come I know so much because some are not specificly mentioned or elaborate in the textbook. Oopsss ...

I think I pernah mentioned dulu in one of my old entry yang I memang pantang dikelilingi pokok2. Gosh! Kelebihan oksigen menyebabkan sukar betul I nak bukak mata. Pantang ada masa free, I mesti nak terlelap. In fact sampai jer kat rumah, I terus tido from 7.00 petang sampai pukul 9 the next morning.

OK to semua yang belum gi kursus nie, enjoy and learn something from it. Banyak yang kita boleh belajar other than listening to the ceramah. Contoh... just by talking to our friends and take some time away from stress at the office and home to reflect and think for ourselves for a change.

13 comments:

SeMiN said...

hmmm ramai gak yg aku kenai... tp apa yg aku perasan... dulu semua nampak belia tapi... la nie... nampaknya semua telah makin terlebih 'maju jaya' kah kah kah! tp reunion berkursus mcm nie mmg seronok kan?

Ramli said...

Wish I could be there too...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

rambomadonna said...

Semin: eh eh ada sorang yang maintain belia ... pemilik blog nie...

Meli: Kalau ko ada kat sana mesti makin havoc and happening. Lagipun batch yang datang kali nie semua sporting.

the cheeky wife said...

what no henpon???? kena tinggal kat bilik or depa amik simpan?

i'm not looking fwd to it becoz it is BTN
but i am also looking fwd to it becoz away frm the office for one week and ala2 the reunion of DPA 1/2003

Olpicture said...

i ada berubah tak jamie?

rambomadonna said...

Cheeky wife: Depa tak ambikla hp tapi takleh nak ambik2 gambar guna hp secara terang-terangan. I at first pon mcm malas nak gi sebab BTN tau je la kan but kat sana semua aku tgk pun layan jer la org2 BTN nie. But time makan, beriadah atau apa2 time yang kita boleh bersembang byk jugak benda kitaorang catch up. BTW, time sukan kitaorng POCO-POCO.

Olpicture: Makin matang la. BTW Aku jeles tgk body mu yang makin segak ... Ahaksss ... kalaulah kita satu group time LDK mesti aku buat jer tarian seksi yang ko ajar tu... sure kena datang BTN bulan april sebab pemikiran masih DIJAJAH hehehe...

mohdsazali said...

"ada" jugak yang tiada perubahan sama ada dari segi status perkahwinan, kereta dan Kementerian".

Bos kalu tak leh ubah dari segi status perkahwinan, kereta dalam setahun nie... ubah la status dari segi kementerian atau jabatan. he he he he....

white said...

dengarnya jadi intstructor poco2...hehe.hebat..

i wish i could be there too..samalh kita ramli..

rambomadonna said...

Zali: Hang memang pandai read between the lines ... hehehe. Tgh diusahakan ... caiyo!

White: Mauk carik makan time recession. Sementelah pulak kebanyakan PTD M48 lantikan 1/2003 semuanya montok2 belaka.

Olpicture said...

makin segak? (ihik-ihik sambil tersipu malu) tengkiu!

i suker group aktivitinyer yang susun2 kad itew... banyak pengajaran. Group i lak macam halfway nak buat halfway tak nak buat, tapi bila naik pentas semua bersemangat pulak... he he... kalau kita satu group of course la jadik show Broadway!

hazel said...

Bestnye pi kursus dalam hutan... i selalu kursus kat dapur jer... kursus masak

~Maz + Rin~ (",) said...

jaime..i agree statement u pd gojes...makin gojes..and segak bergaya...i sukerrr...mujur dh kawin..hehehe..kalau x i ngorat tawww....i puji gojes kt cik hazel..die gelak je kt i...i pun nak jaga bdn balik laa...xsyok la jaime..geng 3G - Gebu, Gebu, Gebas...mak x koserrrr....

btw, seksi skal uol menarik poco2...mcm tarian twilight sajo...hahahahaha..

rambomadonna said...

Hazel: time kembara tuh mcm sangat mencabar betul, rupa-rupanya kita kembara belakang dapur BTN jer


Zizie: Jangan cakap kuat2 kat gorjes. BTW balik BTN aku pi beli DVD player baru... ada DVD poco-poco kat rumah. I pun nak seksikan balik badan nie.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails