Wednesday, February 25, 2009

Kinsahi Japanese Restaurant @ The Mines

Untuk makluman semua, I nie sebenarnya kalau weekends atau certain hari mendung" (moody) atau hari dapat komisen I suka indulge myself in food therapy, of course must be with a good company. One main reason is that I nak reward myself after a good work done. And to compensate zaman-zaman time sekolah when I have no money to spend for luxuries.

So bila i start keje kat KL I mula lah bergiat aktif dalam aktiviti makan secara profesional. Problem is dulu I didn't own a digital camera so takleh nak ambik gambar semua restaurant yang I dah try. So that's why lah Cikgu Suhaila, I susah nak join ko jalan-jalan (and just makan angin) kat luar negara time cuti sekolah. Most of my money I dah sumbangkan kepada KDNK kita.


BTW before I teruskan, I have no intention watsoever untuk to turn this wonderful blog (ehemmm) of mine into a food connoisseur blog. Just want to share my dining experience (and make my sister Jayne jealous) ... OK, today I nak share about one new Japanese Restaurant kat The Mines named Kinsahi. I stumbled upon this restaurant by accident 3 weeks ago masa shopping kat Mines. Time tu tiba2 feel nak makan Japanese tapi taknak yang Sushi King standard ... (sebenarnya frust terlepas Tenji Buffet). Terkejut campur seronok jugak terjumpa Japanese Restaurant kat Mines nie.

Untuk makluman, masuklah mana-mana food blog. Tak banyak dinyatakan interesting eating places kat area Seri Kembangan. During my first visit I tried dia punya Kinsahi Bento Set A (ada sashimi, sushi, tempura) price at RM 35.90. Not bad at all ... (sorry gambar on my camera tak berapa jelas). I hantar MMS of the Bento to my friend Emel and made plans to celebrate her birthday luncheon kat situ. I pun check lah website restaurant and found out dia punya other outlets kat JB and Bukit Tinggi, Klang. For other website yang ada review on this restaurant outlet at the Mines boleh check kat sini. BTW, I siap jadi member lagi to give support to Seri Kembangan eateries community.

So hari yang ditunggu pun dah tiba ... Me and the birthday girl.


Ni entry dia ... Egg Salad. Dia akan serve ni masa kita start duduk.


Our favourite, Salmon Sashimi. Actually 3 pieces from the top is Tuna Sashimi. However, kalau kat Rakuzen, diaorang serve on grated ice so maintain it's freshness. Nie kena makan dulu.

Nie Emel yang order. She told me masa kat Jerman, dia hari-hari makan Grilled Mackerel (Saba Shioyaki). Aku bagi tau dia, aku ada sorang kawan sekarang kat Jerman tapi dia hari-hari makan kebab.

Ni Chicken Nabe Udon. Prefer lagi lah yang Sushi King punya.


Fried Chicken Ramen. Sedap bangat! Hehehe, presentation lari sikit sebab tgh makan baru teringat lupa nak ambik gambar. Nie Emel yang order.

Inilah one of the restaurant specialty, Imperial Ebi Maki, the yellow roll kat luar tu mango tau not egg. Isi dalam dia king prawn. Yummy!

Dari segi ambience, food preparation and food presentation I berpuas hati lah. However, I rasa the service amat perlu diperbaiki sebab staff kurang attentive (mengikut standard Japanese Restaurant lah) kepada customers dia. Overall I bagi 3 ***.

7 comments:

"The single" said...

i love food therapy too ... it makes me feel "top of the world" :)

rambomadonna said...

The single: Betul2X ... Badan kita memerlukan makanan yang bagus2 dan enak2 untuk membesar sihat dan kuat ... hehehe

Olpicture said...

Benci! Benci! Benci! lama dah tak pekena Japanese food! nanti i cari kat mana...

Jamie! bila nak karaoke. Susah la nak cari good duet partner ni... baru semangat nak nyanyi....

white said...

makanan jepun sedap sgt...tapi kat melb ni, klu restoran jepun..jgnlah uoll tertipu..owned by chinese, kureng sikitlah rasanya..

rambomadonna said...

Olpicture: Aku rasa kiter patut buat lah aktiviti makan sushi dan diikuti dengan karaoke... nanti aku plankan... minggu nak training untuk BTN kat Ulu Sepri (kalaulah aku boleh bangun awal this weekend).

White: OOooo tedah. Same lah sitok but the problem kat negara2 mat salleh tok, sidak kureng lah food blogging tok that's why susah nak tau where to eat what sinun. Recipe blogs banyak ...

Olpicture said...

aku yang struggle control makan ni... terliur tengok udon dan rows of sushi itew!!! and the presentation nyer quite nice lor...

rambomadonna said...

Olpicture: Makan sushi tak menggemukkan ... JOM makan sushi hehehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails